Datoranimerad film

Datoranimerad film är någonting som verkligen tog fart i och med den helt underbara filmen Toy Story skapad av Pixar för Disney, helt och hållet i 3D-animerad stil. Visst, redan innan Toy Story så hade det förkommit datoranimering av denna typ, men samtidigt inte alls i samma omfattning eller kvalitet. Numera är dock datoranimerad film i princip likställt med animerad film, då det tagit över som den nya normen efter de äldre handmålade filmerna som exempelvis Snövit och Askungen, för att fortfarande hålla oss inom Disneys universum.

Datoranimerad film är idag större än någonsin och har numera ersatt de äldre handmålade animationerna i princip helt och hållet. Idag har nästan varje superhjälte eller annat fenomen inom populärkulturen sina egna datoranimerade tv-program och franchise koncept vilket gör att vi både kan njuta av dom på allt från streamingtjänster som Netflix till vissa webbutiker som Kalaskungen.

Den datoranimerade film som banade väg för resterande filmer av samma typ var den första Toy Story-filmen. Toy Story kom faktiskt redan så tidigt som 1995 men håller på grund av sina höga kvalitet måttet än idag och då den först såg världens ljus blev det snabbt en världssensation. Aldrig förr hade folk sett datoranimering på denna nivå och detta är alltså någonting som ger ringar på vattnet än idag.

Frågan är om det någon gång kommer att komma ett helt nytt arbetssätt att skapa animerad film på som återigen kommer att ta över från sin efterträdare. Detta är självfallet någonting som är extremt svårt att sia om men det är samtidigt en kittlande tanke att föreställa sig vilka otroliga skapelser som framtiden kan komma att ha i sitt sköte. Som man brukar säga, ”den som lever får se!”