Världens mest populära kortspel

Kortspel har funnits med vår historia i många hundratals år. Faktum är att man tror att de första spelkorten dykt upp på 800-talet i Kina. Och medan det finns otaliga spel som använt sig av kort sedan dess kan man nog utan att överdriva säga att idag finns det en väldigt bra kandidat för det mest populära kortspelet i världen: poker.

kortspel_60809023

Detta spel har en intressant historia som sträcker sig långt tillbaka beroende på hur man väljer att titta på fenomenet. Men från några enkla kort man höll i händerna till det spel som nått omåttlig popularitet på nätet, är det svårt för andra kortspel att tävla med just poker.

Den kortlek vi använder idag för att spela poker är man inte säker på när det egentligen skapades. Men man vet att den kom till Europa från Mamluksultanatet omkring år 1370 och den finns omnämnd i fransk text från 1377. Sviterna såg inte alltid ut som vi känner igen dem idag. När korten kom till Europa skapade tyskarna sin egen version av korten där symbolerna var ett hjärta, en bjällra, ett ekollon och ett löv. Omkring år 1480 gjorde fransmännen sin egen version av sviterna och det är dessa vi mer eller mindre använder idag. Men tydligen var spader i den ursprungliga franska leken menad att representera tippen på en pik.

Men detta var ju bara själva korten. Spelet vi kalla poker kom att dyka upp långt senare och ett av de första nedskrivna bevisen som finns av spelet kommer från memoarerna av en engelsk skådespelare vid namn Joseph Cowell där han nämnde att spelet spelades i New Orleans år 1829. Lustigt nog var det med en lek på bara 20 kort. Den franska 52-korts leken började inte användas i spelet förrän 1850 då den omnämns i en handbok för olika spel.

Stötpoker var ett av de tidigaste pokerspelen man spelade som än lever kvar idag, i ett par olika former. Den stora spridningen och populariserande av poker skedde huvudsakligen i USA och började under det amerikanska inbördeskriget och den fick över åren ett antal varianter vi baserar många av de mest populära pokervarianterna idag. Som jokerkort, poker med delad pott och poker med gemensamma kort.

En av de mest explosionsartade spridningarna av spelet kom dock i början på 2000-talet när poker kom till internet och introduktionen av individuella kameror för varje spelares kort, vilket gjorde spelet till en tittarsport.